Példakép akarok lenni!

Bár a gamerek fele nő, az e-sportban alig képviseltetik magukat... Miért van ez így?
Nők az e-sportban - e-sportolónő

„Persze ezt én is gyakran hallom, mégsem tudok rá válaszolni” – von vállat a 22 éves Jessica Niebel. „Természetesen remélem, hogy ez megváltozik, de ahhoz 1-2 évnek még el kell telnie.” Jessica FIFA-specialista e-sportoló, aki épp 2 éve igazolt át a SC Babelsbergből a FC St. Pauli-hoz. Ő azon kevés nők egyike, aki rendszeresen profi futball-egyesületben irányítja a konzolt.

Amikor arról kérdeztük a férfi e-sportolókat, hogy miért játszik ilyen kevés nő, nem akartak erről igazán beszélni. Viszont azért ezt a jelenlegi állapotot meg szeretnék változtatni. „Ha megnézzük a nők arányát a top-kategóriában, akkor az egy katasztrófa.” Ha rákérdezünk a nők hiányának okaira, akkor több lehetséges magyarázata van. Néhányuk könnyen érthető, például ilyen a női példaképek hiánya, de mások kicsit mélyebbre mennek: a versenysportban mindig a véletlen és a kockázat van mérlegen. Az egyetlen biztos, hogy sok erőfeszítésbe kerül, és nem tudni, hogy ez végül megtérül-e.

A legjobb esetben így marad, azaz marad ennyi nő. A legrosszabb esetben a nők legyőzik a férfi játékosokat. A nőket sértegetik az online játékokban, ez a szomorú valóság. Vannak olyan nők, akik szándékosan torzítják el a gép által a hangjukat, hogy ne tudják, hogy nő van a konzolnál. Természetesen nem volna szabad engedni, hogy a nőket gúnyolják nemük miatt. Ettől eltekintve alig különbözik a játékuk a férfiaktól.

„A LOL (League of Legends)-t több férfi játszik, mint nő, ebből a csak minimális százalék jut el a legfelsőbb szintre, ami viszont azt jelenti, hogy a férfiak többsége sem jut be. Jó lenne egy nőt felvenni majd... de ha nincsenek, akkor így kell elfogadnom. Végül is ugyanolyan esélyeik vannak, mint férfi versenyzőiknek, hogy feljussanak a csúcsra” – mondja Vivien Mallant a hamburgi E-sport szövetség (Unicorns of Love) ügyvezetője.

Lena Güldenpfennig az első nő, aki a Virtuális Bundesligában e-sportolóként (RBLZ, az RB Leipzig esport-csapata) és egyben az RB Leipzig csatára a 2. női Bundesligában. Ami első pillantásra régóta várt premiernek tűnt, a második kapcsán egyfajta diszkriminációnak bizonyult: Güldenpfennig azért nem csatlakozott az esport-csapathoz, mert a konzolon nőként felülmúlja férfi versenytársait.

Jessica Niebel viszont fontosnak tekinti a modellt a nagyobb változatosság felé vezető úton. És Lena Gülgenpfenning maga? Mindig nyugodtan reagál az RB modelljének kritikájára: "Nagyon örülök, hogy az RB Leipzig egyértelműen elhelyezkedett, és egyértelműen elkötelezte magát a női és a lányok futballja mellett az esport mellett is" - mondja magabiztosan a 19 éves játékos. És remélem, hogy példaképként egyre több nőnek tudok segíteni, akik meg merik mutatni képességeiket és sportolni."

Kapcsolódó cikkek

Pokemon, a japán anime-siker

Pokemon - Boldog szülinapot, Pikatchu!

Épp 25 évvel ezelőtt - 1996. februárjában - dobták piacra a Pokémon című videójátékot.

Az online játékosok nem kérnek az online Gamescom-ból - Gamescom 2024. augusztus vége, Köln - kölni szállások a Gamescom közelében

Kiderült: az online játékosok nem kérnek az online Gamescom-ból

Sokaknak jelentett csalódást a vírus alatti online Gamescom, de az idei már újra élő, és jobb lesz.

Már az ötveneseket is beszippantották a számítógépes játékok

Már az ötveneseket is beszippantották a számítógépes játékok

Az idősebb generáció többet játszik a számítógépen, mint a fiatalok.