Egyre elterjedtebbek a kék fény szűrős monitorszemüvegek, a hazai SNIPER modelljét ki is próbáltuk

Ha valaha is aggódott a digitális képernyők szemre gyakorolt ​​hatása miatt, akkor lehet, hogy hallott már a „kék fényről”, és talán még keresett is módszereket, amelyekkel óvhatja a szemét. A kék fényt blokkoló szemüvegek egyre népszerűbbek, mint valaha – de mennyire hatékonyak a szem egészségének megőrzésében?
Egyre elterjedtebbek a kék fény szűrős monitorszemüvegek, a hazai SNIPER gamer szemüveg modelljét ki is próbáltuk

Mi az a kék fény?

A napfény sokféle színes fényt tartalmaz (beleértve a vöröset, narancsot, sárgát, zöldet, kéket, indigót és ibolyát), amelyek mindegyike eltérő hullámhosszal és energiaszinttel rendelkezik. A színes fénysugarak ezen spektruma együttesen hozza létre azt, amit „fehér fénynek” (vagy napfénynek) nevezünk.

A kék fény csak egyfajta szín ezen a fényspektrumon belül – általában „látható fényként” definiálják. Ez azt jelenti, hogy rövid hullámhosszú és magas energiaszinttel rendelkezik.

Kék fényt számos különböző fényforrás bocsát ki, a legnagyobb ezek közül a Nap. Azonban számos mesterséges fényforrás is létezik, és az elmúlt években a kék fény a digitális képernyőkkel való kapcsolata miatt vált ismertté.

A számítógépek, táblagépek, okostelefonok és más digitális képernyők mind kék fényt bocsátanak ki. Bár ez töredéke a nap által kibocsátott mennyiségnek, az eszközök előtt ezekkel az eszközökkel eltöltött idő és a képernyők szemhez való közelsége némi aggodalomra ad okot a kék fény lehetséges hosszú távú hatásai miatt.

Mit tesz a kék fény a szemmel?

A kék fény rövid hullámhosszú, így nagyon könnyen behatol a szembe. Ez azt jelenti, hogy szinte minden látható kék fénysugár átjuthat a szaruhártyán és a lencsén a retináig (a szem hátsó részét képező hártyájáig). Egyes szakértők szerint a túl sok kék fénynek való kitettség károsíthatja a retina fényérzékeny sejtjeit. Egy állatkísérlet azt is megállapította, hogy a kék fény fototoxikus retinakárosodást okozhat.

Vajon mit tud a magyar kék fény szűrős monitor szemüveg?

A kék fény szűrő monitor szemüveg kifejezetten a szemet érő kék fény mennyiségének csökkentésére tervezett lencséket tartalmaz. Ezek a lencsék megszűrik a kék fénysugarakat, így megakadályozzák, hogy bejussanak a szemébe, és esetleg károsodást okozzanak. A kék fényű lencsék enyhén sárga árnyalatúak a kék fény ellensúlyozásához, de ezt általában nem lehet észrevenni.

A kék fényt blokkoló szemüvegek hatékonyan csökkentik a szemébe jutó kék fény mennyiségét, így aki tart annak hatásaitól, annak kifejezetten ajánlott a viseletük. Sőt mi több, az ilyen szemüvegek segíthetnek csökkenteni a szem megerőltetését a digitális eszközök használata során. De vajon mit tud a magyar márka?

A SNIPER kék fény szűrő monitor szemüvegnek már a fa csomagolása is kifejezetten menő. Amikor felpróbálom, picit sárgábban látom a világot - úgy tűnik, valóban kiszűri a kék fényt. Ezt igazolja az is, hogy a számítógép elé ülve még 5 óra számítógépezés után sem érzem, hogy a szemem elfáradt volna.

Kapcsolódó cikkek

Cybergrooming - pedofilok a neten!

Pedofilok a neten!

Hogyan védd meg gyermekedet a „cybergrooming”-tól?

Dél-Korea és az éjszakai e-sport

Dél-Korea és az éjszakai e-sport

Újra lehet éjszaka is játszani.