Pedofilok a neten!

Hogyan védd meg gyermekedet a „cybergrooming”-tól?
Cybergrooming - pedofilok a neten!

A kislány 9 éves, épp a gyerekszobában WhatsApp-on üzengetnek egymással az osztálytársaival. A szülők a nappaliban, apa tévézik, anya nyugodtan olvasgat a nappaliban és közben átgondolja, hogy mindent rendbe tett-e, minden el van-e intézve és megnyugszik, amikor konstatálja, hogy mindenki és minden a helyén van, minden rendben. Egyszer csak a kislány jön: - Anya, apa, mutathatok valamit? Szerintetek ezt miért küldte az a fiú, aki rám írt délután a WhatsApp-on? - és mutatja a telefonján egy férfi nemiszervét erekciós állapotban. Anya és apa rögtön sokkot kap.

Természetesen az üzenet küldője anonim, illetve nem beazonosítható, csak azt tudják róla a szülők, hogy egy 12 éves fiúként ismeri lányuk őt és még soha nem találkoztak a való életben, nem ismeri személyesen, csak azért jelölte be, mert ráírt a „fiú”. A valóság persze – tudjuk -, nem ez.

Ahhoz, hogy ne így szembesüljünk azzal, hogy inzultálják a gyermekünket és hogy hogyan előzzük meg, tudnunk kell, hogy széles az elkövetők eszköztára, így mindenek előtt azt kell tudnunk, hogy hogyan és mire használja gyermekünk az okostelefont, a számítógépet, a videójátékokat és a chat-platformokat.

Az gyermekekre leselkedő pedofilok álprofilokon jelennek meg egy hamis adatlappal, amelyből joggal hihetik a gyerekek, hogy kortársuk ír rájuk. Nem adják meg a nevüket, gyermekek, tinik által kedvelt érdeklődési köröket adnak meg és trendi zenészeket követnek. A fegyverük szinte mindig azonos: először beszélgetnek általános témákról, megpróbálnak az áldozat bizalmába férkőzni, majd egyre intimebb területről kezdik kérdezgetni a gyereket. Majd ezt követik fotók (akár kérés, akár küldés) vagy személyes találkozó kérése.

A koronavírus és a homeschool különösen sok gyermeket kényszerít a számítógépek mellé, akik felfedezik – persze egymás segítségével – a számítógépek, okostelefonok egyéb funkcióit, érdekes appjait, újabb chat-felületeit. Egy-két kérdés a regisztrációhoz és már szabad is a pálya!

A koronavírus nemcsak technikailag biztosít jó alkalmat a gyermekvadászoknak, hanem még lelkileg is az előnyüket növeli, mivel a gyermekek az izoláció miatt barátokra, megértő hallgatóságra vágynak és ha segítőként, a panaszaik meghallgatójaként és tanácsadóként közelednek hozzájuk, méginkább kötődni fognak ehhez a csaló „baráthoz”. Beszélgetnek vele, elmondják nekik lelkük legmélyebb titkait, adatokat cserélnek (természetesen a csaló hamis adatokat mond, hamis képeket küld), és végül akár egy plátói szerelem is szövődhet a gyermek részéről, amikor már bármit kérhet tőle a „barát”.

Hogy ezt megelőzzük, kiemelten fontos, hogy a szülő és a gyermek kapcsolata bizalmas legyen. Elsősorban tisztázzuk, hogy a való életben sem adja meg egy ismeretlennek az adatait, nem beszél vele arról, hogy mik a kedvencei, nem mondja meg, hogy hol lakik. Mondjuk el, hogy ugyanazok a személytelen kapcsolata attól sem lesz személyes, hogy látszólag tud róla ezt-azt.

Az általános iskolás gyerekek 20%-a már tanult az iskolában a „Cybergrooming”-ról (így hívják a gyermekek szexuális irányú zaklatását a szakirodalomban). Arra kell törekedni, hogy sokkal több legyen ez az arány. A szülőknek meg kell húzni a határt úgy a számítógép, okostelefon kamerájának kikapcsolása kapcsán, mint hogy az új kapcsolataikat tudják ellenőrizni, lássák a szülők, kit jelöl vissza a gyermek, kivel chat-el, kik a „barátai”, milyen adatvédelmi rendszert működtetnek az adott a netes felületeken, ahol a gyermekük fennvan. Ellenőrizni kell mindazokat az információkat, amelyek meg vannak adva nyilvánosan a gyermekről és egyben ellenőrizni kell az ismerőseinek is az adatait. Fontos, hogy gyakran beszélgessen a szülő a gyermekkel, legyen bizalmi kapcsolat köztük, ne szoruljon rá, hogy mással vitassa meg problémáit, gondjait, örömeit.

Meg kell jegyezni sajnos, hogy a szolgáltatók is vállalhatnának nagyobb felelősséget, mivel nagyon könnyen beengedik felületükre a felhasználókat, hiszen csak egy születési dátumot kell megadni. Viszont ha a kiskorúak is „hazudnak”, amikor a felületre regisztrálnak, így feltehetjük nekik a kérdés, hogy miért hiszik el azt, hogy más nem hazudik...

Utóirat

A bevezetőben szereplő lány szülei azonnal jelentették a profilt, bevonták a rendőrséget és eljárás indult a tettes ellen. A nagyobb gondot a kislány zavartsága jelentette. Teljesen megváltozott a viselkedése. Az élénk, kacagó kislányból szürke ábrázatú, keserű tini lett. Hetekig nem mert menni iskolába, mert félt, hogy ott leselkedik rá a támadója. Amikor végül pedig ment, a tanárának a bejáratnál kellett várnia, ameddig valamelyik szülője elkísérte, majd hazafelé is ott cserélték a felügyeletet a felnőttek. Néhány fiatal még évekkel az eset után is pszichológushoz jár...

Gyermekbiztonsági beállítások a TikTok-on (13 éven felüliek használhatják – elvileg!)

Állítsuk privátra a profiljukat és a videók ne legyenek nyilvánosak – csak ismerősök láthassák!

Állítsuk be azt az opciót, hogy a videókra, üzenetekre csak a barátok – vagy senki ne – tudjon reagálni!

Ne legyen letölthető a videó (bár képernyőfelvétellel ettől még rögzíthetik...)

A TikTok „szól”, hogy a fotó, a név és a bemutatkozás mindenki számára látható, itt ne osszon meg a gyerek tartózkodási helyet, az iskolája nevét, illetve ne mutasson más közösségi oldalra linkje!

Állítsd be a felnőtt tartalom szűrőt (Restricted Mode) és az időzárat (Screen Time Management)!

Még ekkor sincs biztonságban a gyermek! Sajnos - ugyan limitálja a megjelent felnőtt tartalmak számát, de - nem szűri ki őket teljesen. Még ezek után is elérhetőek videók, amikben káromkodnak, amik szexuális témájúak vagy zaklatóak.

Kapcsolódó cikkek

Zürich Game Show

Zürich Game Show 2022

Idén online és egész évben elérhető a népszerű svájci játékexpo.

PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

PS5 vagy Xbox: vajon melyik konzol jobb a kettő közül?

Már hét éve verseng egymással a Sony és a Microsoft. Most mindkettőt leteszteltük.