Pedofilok a neten!

Hogyan védd meg gyermekedet a „cybergrooming”-tól?
Cybergrooming - pedofilok a neten!

A kislány 9 éves, épp a gyerekszobában WhatsApp-on üzengetnek egymással az osztálytársaival. A szülők a nappaliban, apa tévézik, anya nyugodtan olvasgat a nappaliban és közben átgondolja, hogy mindent rendbe tett-e, minden el van-e intézve és megnyugszik, amikor konstatálja, hogy mindenki és minden a helyén van, minden rendben. Egyszer csak a kislány jön: - Anya, apa, mutathatok valamit? Szerintetek ezt miért küldte az a fiú, aki rám írt délután a WhatsApp-on? - és mutatja a telefonján egy férfi nemiszervét erekciós állapotban. Anya és apa rögtön sokkot kap.

Természetesen az üzenet küldője anonim, illetve nem beazonosítható, csak azt tudják róla a szülők, hogy egy 12 éves fiúként ismeri lányuk őt és még soha nem találkoztak a való életben, nem ismeri személyesen, csak azért jelölte be, mert ráírt a „fiú”. A valóság persze – tudjuk -, nem ez.

Ahhoz, hogy ne így szembesüljünk azzal, hogy inzultálják a gyermekünket és hogy hogyan előzzük meg, tudnunk kell, hogy széles az elkövetők eszköztára, így mindenek előtt azt kell tudnunk, hogy hogyan és mire használja gyermekünk az okostelefont, a számítógépet, a videójátékokat és a chat-platformokat.

Az gyermekekre leselkedő pedofilok álprofilokon jelennek meg egy hamis adatlappal, amelyből joggal hihetik a gyerekek, hogy kortársuk ír rájuk. Nem adják meg a nevüket, gyermekek, tinik által kedvelt érdeklődési köröket adnak meg és trendi zenészeket követnek. A fegyverük szinte mindig azonos: először beszélgetnek általános témákról, megpróbálnak az áldozat bizalmába férkőzni, majd egyre intimebb területről kezdik kérdezgetni a gyereket. Majd ezt követik fotók (akár kérés, akár küldés) vagy személyes találkozó kérése.

A koronavírus és a homeschool különösen sok gyermeket kényszerít a számítógépek mellé, akik felfedezik – persze egymás segítségével – a számítógépek, okostelefonok egyéb funkcióit, érdekes appjait, újabb chat-felületeit. Egy-két kérdés a regisztrációhoz és már szabad is a pálya!

A koronavírus nemcsak technikailag biztosít jó alkalmat a gyermekvadászoknak, hanem még lelkileg is az előnyüket növeli, mivel a gyermekek az izoláció miatt barátokra, megértő hallgatóságra vágynak és ha segítőként, a panaszaik meghallgatójaként és tanácsadóként közelednek hozzájuk, méginkább kötődni fognak ehhez a csaló „baráthoz”. Beszélgetnek vele, elmondják nekik lelkük legmélyebb titkait, adatokat cserélnek (természetesen a csaló hamis adatokat mond, hamis képeket küld), és végül akár egy plátói szerelem is szövődhet a gyermek részéről, amikor már bármit kérhet tőle a „barát”.

Hogy ezt megelőzzük, kiemelten fontos, hogy a szülő és a gyermek kapcsolata bizalmas legyen. Elsősorban tisztázzuk, hogy a való életben sem adja meg egy ismeretlennek az adatait, nem beszél vele arról, hogy mik a kedvencei, nem mondja meg, hogy hol lakik. Mondjuk el, hogy ugyanazok a személytelen kapcsolata attól sem lesz személyes, hogy látszólag tud róla ezt-azt.

Az általános iskolás gyerekek 20%-a már tanult az iskolában a „Cybergrooming”-ról (így hívják a gyermekek szexuális irányú zaklatását a szakirodalomban). Arra kell törekedni, hogy sokkal több legyen ez az arány. A szülőknek meg kell húzni a határt úgy a számítógép, okostelefon kamerájának kikapcsolása kapcsán, mint hogy az új kapcsolataikat tudják ellenőrizni, lássák a szülők, kit jelöl vissza a gyermek, kivel chat-el, kik a „barátai”, milyen adatvédelmi rendszert működtetnek az adott a netes felületeken, ahol a gyermekük fennvan. Ellenőrizni kell mindazokat az információkat, amelyek meg vannak adva nyilvánosan a gyermekről és egyben ellenőrizni kell az ismerőseinek is az adatait. Fontos, hogy gyakran beszélgessen a szülő a gyermekkel, legyen bizalmi kapcsolat köztük, ne szoruljon rá, hogy mással vitassa meg problémáit, gondjait, örömeit.

Meg kell jegyezni sajnos, hogy a szolgáltatók is vállalhatnának nagyobb felelősséget, mivel nagyon könnyen beengedik felületükre a felhasználókat, hiszen csak egy születési dátumot kell megadni. Viszont ha a kiskorúak is „hazudnak”, amikor a felületre regisztrálnak, így feltehetjük nekik a kérdés, hogy miért hiszik el azt, hogy más nem hazudik...

Utóirat

A bevezetőben szereplő lány szülei azonnal jelentették a profilt, bevonták a rendőrséget és eljárás indult a tettes ellen. A nagyobb gondot a kislány zavartsága jelentette. Teljesen megváltozott a viselkedése. Az élénk, kacagó kislányból szürke ábrázatú, keserű tini lett. Hetekig nem mert menni iskolába, mert félt, hogy ott leselkedik rá a támadója. Amikor végül pedig ment, a tanárának a bejáratnál kellett várnia, ameddig valamelyik szülője elkísérte, majd hazafelé is ott cserélték a felügyeletet a felnőttek. Néhány fiatal még évekkel az eset után is pszichológushoz jár...

Gyermekbiztonsági beállítások a TikTok-on (13 éven felüliek használhatják – elvileg!)

Állítsuk privátra a profiljukat és a videók ne legyenek nyilvánosak – csak ismerősök láthassák!

Állítsuk be azt az opciót, hogy a videókra, üzenetekre csak a barátok – vagy senki ne – tudjon reagálni!

Ne legyen letölthető a videó (bár képernyőfelvétellel ettől még rögzíthetik...)

A TikTok „szól”, hogy a fotó, a név és a bemutatkozás mindenki számára látható, itt ne osszon meg a gyerek tartózkodási helyet, az iskolája nevét, illetve ne mutasson más közösségi oldalra linkje!

Állítsd be a felnőtt tartalom szűrőt (Restricted Mode) és az időzárat (Screen Time Management)!

Még ekkor sincs biztonságban a gyermek! Sajnos - ugyan limitálja a megjelent felnőtt tartalmak számát, de - nem szűri ki őket teljesen. Még ezek után is elérhetőek videók, amikben káromkodnak, amik szexuális témájúak vagy zaklatóak.

Kapcsolódó cikkek

Gamereknek készít bútorokat az IKEA - az ASUS a partner benne

Gamereknek készít bútorokat az IKEA - az ASUS a partner benne

A videójátékosok piacára is betört a svéd bútorgyártó.

Már az ötveneseket is beszippantották a számítógépes játékok

Már az ötveneseket is beszippantották a számítógépes játékok

Az idősebb generáció többet játszik a számítógépen, mint a fiatalok.